Óvatos derűlátás az ingatlanpiacon: Hitelkamatok csökkenése és CSOK Plusz hatása

Az Otthon Centrum (OC) szerint az ingatlanpiacon óvatos derűlátás tapasztalható, részben a hitelkamatok csökkenése, részben a CSOK Plusz bevezetése miatt. A piaci kilátásokat Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője ismertette.

A lakáspiac jelenlegi helyzete

Soóki-Tóth Gábor szerint az infláció csökkenésével együtt a hitelkamatok is csökkenésnek indultak, ami kedvező hatással van az ingatlanpiacra. A feszes munkaerőpiac és a várható bérnövekedés, a csökkenő kamatszint mellett, hozzájárulhat a kereslet élénküléséhez. A CSOK Plusz bevezetése következtében az adásvételek száma akár 15 ezerrel is nőhet.

Lakáspiaci trendek

Az elmúlt években az adásvételek száma folyamatosan csökkent: 2021-ben 160 ezer, 2022-ben 138 ezer, míg 2023-ban már csak 100-110 ezer tranzakció történt. A földrajzi megoszlásban is változások tapasztalhatók: a városok és agglomerációs települések után a községekben, különösen a falusi CSOK bevezetése után, nőtt erőteljesen a vásárlások száma.

Árak növekedése az ingatlanpiacon

Az Otthon Centrum hálózatában értékesített használt ingatlanok esetében a családi házaknál 13,3%, a téglalakásoknál 10,5%, a panellakásoknál pedig 8,7% volt az átlagos négyzetméterár növekedése 2023-ban éves szinten. A legkedveltebb városokban és városkörnyéki településeken további árnövekedés várható.

Otthon Centrum és a piaci pozíció

Az Otthon Centrum, amely a Biggeorge Holding része, 2000-ben alakult és mára közel 180 irodával rendelkezik országszerte. A cégcsoport tevékenysége kiterjed az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és ingatlanfinanszírozás területeire is. 2022-ben az Otthon Centrum többségi tulajdont szerzett az Open House-ban, valamint a lengyel Freedom és Investor cégcsoportban.